• POKLIDNÝ PRŮJEZD ROKEM 2018

  • Tak jsem byl v neděli na festivalu BIG BEAT - vzpomínka na akci , která se uskutečnila před 50 lety. Starý rockeři - Mišík, Synkopy, Hammel s Průdy, Energit a další natřískli celou Lucernu.

    Staré máničky, většinou již s řídším vlasem, vzpomínali na doby, kdy se hrál poctivý bigbeat s nadšením a bylo jasné kdo je kdo. Málokteré oko zůstalo suché.

    Podle mě byl vrcholem nářez The Primitives Group s Ivanem Hajnišem - na fotce. Tito sedmdesátníci jsou vážně ve formě.

  • Ten letošní podzim není zatím nic moc, tak tady vkládám jednu fotku pro potěšení. Snad trochu rozehřeje. Pro technické typy - Nikon D800, objektiv Nikkor 105, clona 2,8, čas 500.

    kat

    chybí mi tu tlačítko "like" :)

  • Jeden z četných skladů chmele postavený v době hospodářského rozkvětu města Žatec.

  • V současné době dodělávám fotografie do knihy Žatec, v které bude představeno historické město s důrazem na pěstování chmele a produkci piva. Velký prostor dostanou objekty spojené s uskladněním a zpracováním chmele.

    Tady je ukázka, jak vypadá panorama města při západu slunce.

  • Poslední roky se věnuji fotografování architektury v Žatci a okolí, která souvisí s pětováním chmele - sklady, sušárny a objekty na zpracování chmele. Většina jich vznikla na přelomu 19. a 20. století v největším rozkvětu chmelařství na Žatecku.

    Tento snímek vznikl náhodou, když jsem projížděl okolo v podvečer na kole. Udělal jsem ji jen malým foťáčkem, který s sebou stále vozím - Lumix GX80.

    Když jsem přijel druhý den s autem vyzbrojen zrcadlovkou a stativem, bylo všechno jinak, přestože počasí bylo stejné a také se čekaly červánky.

    kat

    klasickej problém. když je dobré světlo nebo zajímavá příležitost, tak mám s sebou jen mobila...

  • Takovéhle pěkné kolo i s kloboukem jsem potkal před pár dny v Turnově.

    Kdo by se rád nesvezl na kole, které pamatuje i TGM?

  • Tak jsem v sobotu fotil CHMELFEST - zahájení Žatecké chmelové sezony s průvodem skrz město, lidovou veselící a následnou oslavou v Žateckém pivovaru.

    Je to docela honička udělat pár pěkných fotek v takovém mumraji, kde je lidí jak mravenců a vše je v neustálém pohybu. Nakonec vše skvěle dopadlo, ty čtyři fotky, které potřebuji jsem pořídil a lidé se také skvěle bavili.

    Kat

    Tak snad si to potom taky spláchnul aspoň jedním půllitrem :)

    admin

    Dal jsem si jen třetinku Žateckého.
    Ale jinak se tam pilo dost. takto to tam vypadalo https://www.shutterstock.com/cs/video/clip-26607242-stock-footage-zatec-town-czech-republic-may-the-opening-of-the-traditional-hop-season-people-drink.html?src=/mwLJ2F49MdCvqaqw1R1ftw:1:0/3p

  • Tak jsem o weekendu fotil a natočil pár videí undergroundový sešlosti na "Lábusovkách". Ani mě moc nezajímaly kapely, jako spíš dění kolem, hlavně co mohu uplatnit na fotobankách.

    Na fotce, kterou vidíte, je kapela a publikum zachycené 30 sekundovou exposicí.

    Některé další fotky a videa uvidíte na fotobankách, nejjednodušší se je podívat na Shutterstock. Odkaz je na spodní liště na této stránce.

    Případně se můžete podívat na tyto odkazy:

    https://de.fotolia.com/id/142494795

    https://de.fotolia.com/id/142487121

    a tady na Sváťu Karáska: https://www.shutterstock.com/cs/video/clip-25251659-stock-footage-dobromerice-czech-republic-march-underground-singer-svatopluk-karasek-with-group.html?src=gallery/yeWln2csNj_s-A37VY69dw:1:1/3p

  • Tak jsem si koupil nové kolo, ještě jsem na něm neujel ani jeden kilometr, ale odnesl ho do atelieru a začal fotit. Musí si na sebe vydělat.

    Pro fanoušky fototechniky: Nikon D800 + Nikkor 105/2,8 clona 13, čas 6 sec, 100ASA, postprodukce asi půl hodiny.

    Mimochodem, jestli mi chcete na kolo přispět, tak si je možno koupit nějakou moji fotku, třeba na fotobance Shutterstock - viz odkaz na spodní liště.

    Vladimír

    Tak kolo je to pěkné, ale vidím z něj leda hovno. Co je to za značku, jaký má zadní brzdy, talíř a přehazovačku? A když má pán takové zalíbení ve starých věcech a technikách, tak proč si nekoupil třeba něco staršího, například Ukrajinu. VV

    kat

    ať ti kolo jezdí tak dobře, jak mu to sluší na fotce :)

    admin

    To je přece jasné, brzda je vidět, talíř kulatý a přehazovačka rychlá.

  • V současné době skenuji pro jednoho klienta archivní fotografie a negativy s tématikou pěstování chmele.

    Je to časově náročné - malé rozlišení, špinavé a poškrábané předlohy, upravit jas a kontrast na mnoha místech lokálně ve vrstvách a častokrát i doplnit a naklonovat chybějící části.

    Výsledek však stojí za to. Chtěl bych oprášit své "staré" analogové přístroje a fotit v době, kdy fotografování byl malý svátek.

    Tato fotografie výrobců postřikovačů chmele byla pořízena odhaduji po 1. sv. válce.

    Mimochodem, jak podotkl zadavatel, ten pán pod vývěsním štítem s kladivem a kolem v rukou inspiroval soudruhy z NDR při návrhu jejich státního znaku.

    Přeji Dobré světlo jako měli naši straší kolegové fotografové.

  • Přeji klid a pohodu do roku 2017 a nenechme se okrádat o naší svobodu politickými populisty.

    kat

    šťastný nový rok!